Książki Lifestyle

Top 5 książek dla miłośników gotowania

980x513-CWR-11.05

Smaczne śniadanie to klucz do udanego dnia. Nie ma nic lepszego niż pyszny obiad w towarzystwie przyjaciół. Nic tak nie poprawia nastroju jak słodki deser. Jesteś miłośnikiem jedzenia? Uwielbiasz gotować? A może chcesz wprowadzić do swojego jadłospisu kilka zdrowych zmian? Przedstawiamy top 5 książek dla miłośników gotowania.

Szukasz ciekawych pomysłów na pyszne dania?  Potrzebujesz smacznych propozycji na posiłki?  A może chcesz zadbać o swoje zdrowie i figurę, wprowadzając do diety kilka zdrowych nowości? Przedstawione przez nas tytuły odbiegają od klasycznych książek kulinarnych, rzucając nowe światło na temat gotowania. Jeśli uwielbiasz dobrze zjeść i próbować nowych smaków oraz nie boisz się eksperymentów kulinarnych, te książki powinny znaleźć się w Twojej biblioteczce.

okładki-artykuł-gotuje-nie-marnuje

“Gotuję, nie marnuję” – S. Majcher

Każdemu z nas z pewnością zdarzało się wyrzucić nadprogramowe ilości jedzenia. Sylwia Majcher, w książce pt.: “Gotuję, nie marnuję”, podpowiada, jak przygotować pyszne, sycące dania z wykorzystaniem resztek z lodówki oraz jak odpowiednio przechowywać jedzenie, by zachowało świeżość na dłużej. To niezbędna pozycja dla osób, które mają problem z ułożeniem jadłospisu oraz tworzeniem listy zakupów – autorka podpowiada, w jaki sposób podejść do tematu, by nie kupować zbyt dużej ilości produktów, a co za tym idzie, by ograniczyć marnowanie jedzenia.

 

okładki-artykuł-superfood“Superfood, czyli jak się leczyć jedzeniem” -S. Mandas

Racjonalna dieta to klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia. “Superfood, czyli jak się leczyć jedzeniem” to książka, w której znaleźć można szybkie i proste przepisy na zdrowe dania. Autorka jest dietetykiem klinicznym – w swej książce zdradza nie tylko przepisy, ale także przybliża tajniki zdrowego odżywiania, omawiając ponad 60 produktów należących do grupy superfoods oraz podpowiadając, jak je najlepiej wykorzystać w kuchni, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej wartości odżywczych.

 

okładki-artykuł-jadlonomia

“Jadłonomia. Kuchnia roślinna” – M. Dymek

Jesteś weganem? Chcesz wprowadzić do diety więcej warzyw? “Jadłonomia. Kuchnia roślinna” to pozycja, którą powinieneś mieć w swojej biblioteczce. Marta Dymek podpowiada, jak wykorzystać warzywa w kuchni wegańskiej, prezentując zdrowe przepisy na śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. W książce znaleźć można receptury na pyszne, nowatorskie dania oparte na klasycznych, wszystkim dobrze znanych warzywach.

 

okładki-artykuł-szczesliwe-garneczki

“Szczęśliwe garnki extra” – B. Pawlikowska

Prosta kuchnia wcale nie musi być nudna. Dowodzi temu Beata Pawlikowska w książce pt.: “Szczęśliwe garnki extra”. Znaleźć można tu aż 200 prostych przepisów na pyszne, zdrowe i odżywcze dania na bazie produktów sezonowych. Jeśli szukasz pomysłu na posiłki dostosowane do pór roku – ta książka jest idealna dla Ciebie.

 

 

okładki-artykuł-retro-warzywa

“Retrowarzywa” – P. Łukasik, G. Targosz

Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, topinambur –  zdrowe, jednak zapomniane warzywa wracają do łask. Autorzy książki “Retrowarzywa” przygotowali zbiór 105 ciekawych przepisów z uwzględnieniem tradycyjnych składników. To idealna pozycja dla osób opierających swą dietę na warzywach, miłośników zdrowego gotowania oraz zwolenników kuchennych eksperymentów.

 

 

 

Zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne. Jeśli zatem chcesz wprowadzić do swej kuchni odrobinę nowości, równocześnie dbając o swe zdrowie, powyższe książki Ci w tym pomogą. Przedstawione propozycje są strzałem w dziesiątkę zarówno dla miłośników gotowania, jak i tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.

WordPorn

wp1 wp2 wp3